Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας



Αν οι θεσμοί συνεχίσουν να επιμένουν ότι πρέπει να μπει ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΑΔΜΗΕ, τότε θα ψάξουμε για ισοδύναμο. Προς το παρόν πάντως η υπόθεση δεν έχει πάρει τέτοια διάσταση, ώστε να χρειαστεί να ασχοληθεί με αυτήν το ίδιο το Μαξίμου, όπως συμβαίνει όταν υπάρχει με κάποιο θέμα εμπλοκή".

Τα λόγια ανήκουν σε κύκλους του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που εξηγούσαν στο "Energypress" ότι έχουν πράγματι ενημερωθεί από το ΥΠΕΝ για την απαίτηση των θεσμών περί ανάληψης του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ από ιδιώτη, ωστόσο δεν έχουν ακόμη την εικόνα ότι έχει προκύψει εμπλοκή.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θα αναμείνουν και τα αποτελέσματα της συνάντησης των θεσμών με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη (σσ: μέχρι και χθες δεν είχε καθοριστεί η ακριβής ημέρα), προκειμένου να σχηματίσουν πληρέστερη εικόνα για το θέμα.

Αν μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών, όπου και πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα η ελληνική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ, διαφανεί ότι χρειάζεται να αναζητηθεί κάποιου τύπου ισοδύναμο, και δεδομένης της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου επί ων δικτύων, τότε το Μαξίμου θα εμπλακεί και αυτό στην υπόθεση.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο θέμα ΑΔΜΗΕ, και πως το κεφάλαιο του διαχειριστή, ευκολότερα ή δυσκολότερα, τελικά θα κλείσει, προς την κατεύθυνση της ελληνικής πρότασης.

Θεωρούν, όπως και στο ΥΠΕΝ, παράλογη την απαίτηση του κουαρτέτου για μάνατζμεντ σε ιδιώτη, που ισοδυναμεί με είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει. Ειδικά κύκλοι του ΥΠΕΝ προβάλλουν ως επιχείρημα ότι το ιδιωτικό μάνατζμεντ δεν είναι καλύτερο από εκείνο του Δημοσίου. Φέρνουν δε, ως παράδειγμα τις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ) καθώς και το γεγονός ότι οι μεγάλες χρηματοδοτικές συμβάσεις που έχει μέχρι σήμερα υπογράψει η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων είναι με δημόσιες εταιρείες, και όχι ιδιωτικές.

Εάν πάντως οι δανειστές επιμείνουν στην άποψή τους, τότε η ελληνική πλευρά θα πολεμήσει το θέμα μέχρι τέλους όπως στη περίπτωση των κόκκινων δανείων, καθώς θεωρεί ότι "βάζει από το παράθυρο" θέμα απώλειας του ελέγχου του Δημοσίου επί των δικτύων.

Προς το παρόν, αυτό που η ελληνική πλευρά έχει κερδίσει στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ, είναι ότι απομακρύνθηκε από το τραπέζι η ιδιωτικοποίηση. Εχει γίνει δεκτή η λύση της δημιουργίας τρίτης εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν τα πάγια του σημερινού ΑΔΜΗΕ και στην οποία το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών (ακόμα και πάνω από 51%).

ΠΗΓΗ