Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας

Με την πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" του ΓΑΠ και το Ν.3851/2010 ορίστηκε πως θα πρέπει να βάλουμε 40% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, για να γίνουμε δήθεν η "Δανία του Νότου". Όπως ωστόσο έχουμε πει απ' την πρώτη κιόλας ανάρτηση σ' αυτό το ιστολόγιο, είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια κι όσες περισσότερες ΑΠΕ προσθέσουμε στο ηλεκτρικό μας σύστημα, τόσο περισσότερο φυσικό αέριο θα πρέπει να καίμε, λες και είμαστε το ...Κατάρ σε αποθέματα αερίου. Χάρη στη "μπακάλικη" "μελέτη" της Greenpeace είδαμε πριν λίγες μέρες τον πλήρη κορεσμό του ηλεκτρικού μας συστήματος σε Φ/Β, η λειτουργία των οποίων "δένει" πολύ καλά με μονάδες φυσικού αερίου για περισσότερες απ' τις μισές ώρες του 24ώρου και σήμερα έχουν σειρά τα αιολικά, να μας δείξουν, για ακόμα μια φορά, την παντελή..
 αναξιοπιστία τους στην ηλεκτροδότηση. Θυμίζω πως με την κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη του Οκτωβρίου 2010 ορίστηκε πως μέχρι το 2020 πρέπει να βάλουμε 7.500MW αιολικά, για "να πετάξουμε απ' το παράθυρο" τα λεφτά που δανειζόμαστε με τα μνημόνια.
Στο σημερινό διάγραμμα βλέπουμε λοιπόν τα πραγματικά δεδομένα έγχυσης των αιολικών για ένα μήνα, στο διάστημα 12/10-11/11/2015, με βάση τα διαθέσιμα σε όλους στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Το διάγραμμα  συντάχθηκε με αφετηρία την 11/11 και πηγαίνοντας ένα μήνα προς τα πίσω, καθώς μετά τις 11/11 δεν υπήρχαν δημοσιευμένα επαρκή στοιχεία απ' τον ΑΔΜΗΕ, τουλάχιστον τη στιγμή που γραφόταν αυτή η ανάρτηση.
Περιλαμβάνονται μόνο τα αιολικά που έχουν σύνδεση στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και τηλεμετρούνται: σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου 2015, που είναι τα τελευταία που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ, πρόκειται αθροιστικά για 1.750,915MW. Φαίνεται ωστόσο πως ... στη συνέχεια έχει προστεθεί και τουλάχιστον άλλο ένα πάρκο, καθώς σε παρουσίαση που έγινε τον Οκτώβριο είδαμε να αναφέρονται 1.767,17MW, οπότε αυτό τον αριθμό θα κρατήσουμε ως βάση αναφοράς για το πιο πάνω διάγραμμα.
Αναλύοντας λοιπόν το διάγραμμα και τα δεδομένα βλέπουμε πως δεν υπάρχει καμιά σταθερότητα στην έγχυση και δεν είναι λίγα τα διαστήματα που η έγχυση τείνει στις πολύ χαμηλές τιμές. Μόνο στις 30/10 (15:00) μέχρι και τις 2/11 (11:00) φυσούσε πολύ παντού και τα αιολικά έδιναν πάνω από 1000MW, με μέγιστο τα 1.412MW στις 05:00 της 31/10. Είναι βέβαιο πως το αιολικό λόμπυ θα ήταν πολύ ικανοποιημένο, ίσως μας έλεγε κιόλας για το πόσα σπίτια θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν με τα 1.412MW, αλλά μάλλον το απέφυγε. Πολύ καλά έκανε και το απέφυγε, καθώς στο διάστημα ενός μήνα τα σπίτια δεν απαιτείται να ηλεκτροδοτούνται μόνο επί 2,5 ημέρες αλλά συνεχώς, επί 31 ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο.
 Φυσικά δεν πρόκειται ποτέ κανείς απ' το αιολικό λόμπυ να σας πει πως στις 11/11 (18:00-20:00) σε δυο ωριαία διαστήματα από 1.767,17MW παίρναμε απόδοση μόλις 14MW, μόλις 0,79%, σε πλήρη και απόλυτη ταύτιση με το 0,7% που είδαμε πριν λίγες μέρες για το συντελεστή φόρτισης των αιολικών της Βρετανίας. Εκείνο το χρονικό διάστημα των δυο ωρών τα αιολικά ήταν το ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ. Και προφανώς δεν πρόκειται για το μοναδικό χρονικό διάστημα που συμβαίνει αυτό, όποιος έχει ακουστά την αιτία για τη θυσία της Ιφιγένειας στην Ιλιάδα το γνωρίζει πολύ καλά εδώ και 3.000 χρόνια, δεν περιμένει ν' ανακαλύψει ξανά τις αιτίες για την περιστασιακή πλήρη άπνοια.
 Κανείς επίσης απ' το αιολικό λόμπυ δεν πρόκειται να σας μιλήσει για τις πολύ απότομες αυξομειώσεις της έγχυσης που φαίνονται στο διάγραμμα, τις οποίες έχει καταδείξει η μεγάλη Γερμανική Ε.ΟΝ ήδη με το Wind Report 2005 και τις βλέπουμε σε όλα ανεξαιρέτως τα διαγράμματα αιολικής έγχυσης, ανεξάρτητα απ' την γεωγραφική διασπορά των ανεμογεννητριών, ανεξάρτητα απ' το αιολικό δυναμικό μιας χώρας.

ΠΗΓΗ