Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας

 


ΠΡΟΣ:  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

 

ΘΕΜΑ:   Προτάσεις του ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ για την ΕΣΣΕ 2024-2027


Ο ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ για την ΕΣΣΕ διεκδικεί, πριν από όλα, ουσιαστικές αυξήσεις, τέτοιες που να καλύπτουν τον πραγματικό πληθωρισμό, αυτόν που βλέπουμε καθημερινά στα super market και στα ενεργειακά τιμολόγια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, καύσιμα αυτοκινήτων) και, που σαφώς, υπερβαίνει το 10%.

Άλλωστε το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να ξανασηκώσει στη σημαία του το αίτημα της ΑΤΑ, ως ελάχιστη προστασία του εισοδήματός μας από τον πληθωρισμό.

Είναι ανάγκη ν’ αποκατασταθούν πλήρως οι μισθοί όπως ήταν πριν τη μνημονιακή περίοδο, καθόσον υπολείπονται των αναγκών μας, οικογενειακών και κοινωνικών, μετά τις περικοπές που έγιναν.

Για τους νέους συναδέλφους χρειάζεται να καλύπτονται από τις ΣΣΕ και τις πρόνοιες του ΚΚΠ.

Το αίσχος των εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων (οκτάμηνα/ΣΟΧ, μπλοκάκια παροχής εργασίας μέσω «δουλεμπορικών εταιρειών ενοικίασης εργαζόμενων κλπ), θα πρέπει να αποκατασταθεί από σταθερές και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, που να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και την εύρυθμη οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζόμενων στις εταιρείες των Ομίλων ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ.

Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζόμενων στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

 Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ

 Σε μια περίοδο όπου σύμφωνα με τα εκάστοτε κυβερνητικά αφηγήματα βγήκαμε από τα μνημόνια, η ελληνική οικονομία αποκαθιστά την από πολλά χρόνια απολεσθείσα αξιοπιστία της στις «αγορές», η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. δέσμια των οριζόμενων από τους μνημονιακούς νόμους, καίτοι επεκτείνει δυναμικά τόσο την κερδοφορία της, όσο και τις δραστηριότητές της στο χώρο της Ενέργειας, εξακολουθεί να επιβάλει στο τακτικό προσωπικό της στέρηση τόσο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ συνεχίζει να επιβάλει πλαφόν στις μηνιαίες αποδοχές, ψαλιδίζοντας σε σημαντικό βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων.

Προφανώς και οι παραπάνω διακρίσεις, σε σχέση με το προσωπικό στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, έχουν επιβληθεί από αντιλαϊκή, άδικη, αλλά και ανεπίκαιρη πλέον νομοθεσία... Δεδομένων των παραπάνω, θεωρούμε πως η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μπορεί και επιβάλλεται να παρέμβει άμεσα με θετικές κινήσεις προς την έμπρακτη άρση των διακρίσεων και των συνεπειών τους στο προσωπικό.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση στα επιδόματα σπουδών του επιστημονικού προσωπικού. Είναι πλέον ώριμο το αίτημα καθιέρωσης επιδόματος Μεταπτυχιακού Τίτλου (Master) σε ποσοστό 5% και επιδόματος Διδακτορικού Τίτλου σπουδών (PHD) σε ποσοστό 8%, επί του βασικού μισθού.
  • Να μεταταχθούν οι μισθωτοί που διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισοδύναμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών (ορισμένες σχολές ΑΕΙ, πρώην ΤΕΙ , ΕΑΠ κλπ ειδικότητες).
  • Αποκατάσταση του τιμολογίου προσωπικού (Γ.Π.) για όλο το προσωπικού των Ομίλων ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ.
  • Τήρηση των ποσοστώσεων γι’ ανάδειξη στελεχών σε θέσεις ευθύνης.
  • Τη στήριξη των γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού.
  • Να χορηγηθεί ένα τουλάχιστον επιπλέον κλιμάκιο σε όσα στελέχη έληξε ή λήγει η θητεία ΣΟΧ (βάσει ν. 4643/2029) και επιστρέφουν στον ΚΚΠ. Σήμερα αφορά Δ/ντές Κλάδων, Β. Δ/ντές, Δ/ντές ΒΟΚ.

Διεκδικούμε ακόμα:


  • Να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία μετάταξης στην κατηγορία Γ στελεχών συγκεκριμένων κατηγοριών και προσόντων, των επιχειρήσεων των Ομίλου και να μην εξαρτάται από τη σύγκλιση της οικείας επιτροπής Μετατάξεων και Κρίσεως.
  • Τη συνέχιση και επέκταση του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Υγείας με επιπλέον καλύψεις  (οδοντίατρου, οφθαλμίατρου).
  • Ομαδικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα όπως το έχουν θεσπίσει και άλλες μεγάλες Εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Την επέκταση της κάλυψης αστικής ευθύνης σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                         Ι. ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ                                                          Γ. ΓΕΩΡΓΗΣ