Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Η αυριανή απεργία του ΕΚΑ αφορά όλους μας

 

Με ομόφωνη απόφασή του το ΕΚΑ, το μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας, αποφάσισε απεργία στις 24 του Σεπτέμβρη σαν πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή. Από κοντά κι άλλα εργατικά κέντρα και σωματεία με τις αποφάσεις τους. Ο αρμόδιος Υπουργός χαρακτήρισε «οδοστρωτήρα» το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο! «Οδοστρωτήρα» που θα σαρώσει ό,τι στέκει εμπόδιο στις «επενδύσεις», την «ανάπτυξη».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ως μεγαλύτερο «εμπόδιο» στην «πρόοδο» και την «καινοτομία» ορθώνονται τα ελάχιστα απομεινάρια εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που γλύτωσαν από τους προηγούμενους «αναπτυξιακούς» νόμους και τα μνημόνια! Πρώτες στο στόχαστρο οι ΣΣΕ και τα ίδια τα Συνδικάτα. Απαξιωμένα κι αδύνατα, προδομένα εκ των έσω φαντάζουν εύκολη λεία για τους «Θεσμούς» και την κυβερνητική ή εργοδοτική αυθαιρεσία!

Οι εργαζόμενοι στις Εταιρείες του Ομίλου της ΔΕΗ γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ανησυχούν, προβληματίζονται από την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική, ιδιαίτερα μετά τον ολετήρα των μνημονιακών ρυθμίσεων. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πολίτες, το επιστημονικό Προσωπικό του Ομίλου γνώριζε για τα  ΝΟΜΕ και τα υπόλοιπα μέτρα «ανοίγματος» της αγοράς στους «επενδυτές». Έβλεπε τις ληστρικές επιδοτήσεις των «ανταγωνιστών» της ΔΕΗ, σε βάρος τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δημοσίου, του λαού, των καταναλωτών. Δεν διαπίστωνε μόνο την ανοικτή ληστεία από τη παρακράτηση εκατοντάδων εκατομμυρίων των ΥΚΩ. Δεν έβλεπε μόνο τις λογιστικές αποτυπώσεις των αποτελεσμάτων των μνημονιακών πολιτικών στη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της πατρίδας μας, αλλά και τις αιτίες που συσκοτίζονταν από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, Κυβέρνησης κι Αντιπολίτευσης. Γνωρίζαμε όλοι ό,τι  «ανακάλυψαν» -μόλις τώρα- οι πολιτικοί μας ταγοί. Γνωρίζαμε ότι τα ΝΟΜΕ ήταν το επί τα χείρον «μνημονιακό ισοδύναμο» της «μικρής ΔΕΗ» στο τρίτο μνημόνιο. Το μνημόνιο που υπερψήφισαν προκειμένου να θάψουν το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα!

Από την ίδια μας την πείρα διαπιστώνουμε ότι -χρόνια τώρα- η «σωτηρία» της ΔΕΗ, η «ανταγωνιστικότητά» της προϋποθέτουν, όχι μόνο την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της, την απαξίωσή τους, αλλά και «εκούσιες θυσίες» από το Προσωπικό. Τότε ήταν το Ασφαλιστικό μας, αργότερα οι μισθοί και οι συντάξεις μας… τώρα ήρθε η σειρά του «προνομίου» του τιμολογίου προσωπικού… Ακολουθούν εργασιακά δικαιώματα, νέες μειώσεις μισθών και απολύσεις… Πώς άλλωστε θα κλείσουν εργοστάσια και ορυχεία; πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και το κομμάτιασμα του ΔΕΔΔΗΕ; η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ;

Οι ΑΠΕ, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ένδεια, η «απολιγνιτοποίηση», όλα εργαλειοποιούνται εναντίον μας. Ακόμα και η πτώση των ελικοπτέρων, η αστοχία υλικών, οι αποτυχίες των εργολάβων και οι συνέπειες της εργολαβοποίησης δραστηριοτήτων… Τροφοδοτείται ο κοινωνικός αυτοματισμός, η εικονική πραγματικότητα…

Μόνα μας όπλα τα συνδικάτα μας. Κι αυτά απαξιωμένα εκ των έσω! Προδομένα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς στοχεύσεις. Θέλουν να τα χειραγωγήσουν, να τα αχρηστεύσουν!

Ο ΣΕΠ ΔΕΗ-ΚΗΕ, ανήκει οργανικά στα σωματεία του ΕΚΑ. Οι αποφάσεις του καλύπτουν όλους τους  εργαζόμενους στην Αθήνα, συνδικαλισμένους και μη!

Αυτό ισχύει και για όλα τα Εργατικά Κέντρα της Επικράτειας.

Έχουμε κάθε λόγο κι εμείς, ομόφωνα, παρά τις όποιες πολιτικο-ιδεολογικές μας αναφορές και προτιμήσεις, να δώσουμε το αγωνιστικό μας παρών στην απεργία. Να σηματοδοτήσουμε τον κοινό αγώνα. Για να μη πάμε πιο πίσω! Ως εδώ!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ