Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 
 
 
 Το ΔΣ του ΣΕΠ εκφράζει την αντίθεσή του στην ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ, ενάντια σε ολόκληρη την κοινωνία.
 
 
Το απρογραμμάτιστο και βιαστικό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ έως το 2028, αν όχι συντομότερα - πολύ πριν το 2050 που είναι το καταληκτικό όριο για την ΕΕ, ή και το 2038 που προβλέπεται για το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων της Γερμανίας - σηματοδοτεί την άμεση απώλεια θέσεων εργασίας τόσο στα Ορυχεία και στην Παραγωγή, όσο και στις επιτελικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα καταδικάζει ολόκληρες περιοχές σε οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση, την χώρα μας και το λαό μας όμηρο από την ολοκληρωτική εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών ή καυσίμων. Οι πλέον απαισιόδοξοι βλέπουν να επανέρχεται στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό ενεργειακό ορίζοντα τα Πυρηνικά και να βαφτίζονται «οικολογικά», όπως βαφτίζεται «πράσινη» η κατασπατάληση του Φυσικού Αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή!

Οι μνηστήρες, ήδη, διαγκωνίζονται για το υπόλοιπο των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και ασφάλεια. Καυγάς ξεσπάει και για την εκποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου η πώληση ικανού ποσοστού, παρουσιάζεται ως πανάκεια για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ ΑΕ και τη μείωση του υπέρογκου δανεισμού της. Η πορεία θα δείξει πως κι αυτό είναι παραμύθι.
ü  Όπως η μετοχοποίηση και η πώληση ικανού ποσοστού μετοχών της ΔΕΗ όχι μόνο δεν μείωσε αλλά, αντιθέτως, αύξησε απελπιστικά τον κυβερνητικό έλεγχο στις Διοικήσεις της…

ü  Δεν μείωσε, αλλά πολλαπλασίασε την επιρροή των «ανταγωνιστών» της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων…

ü  Δεν κατάργησε, αλλά αύξησε τις λεόντειες - ληστρικές συμβάσεις...

ü  Δεν περιόρισε φαινόμενα κακοδιοίκησης και παρασιτισμού, αλλά τα κατέστησε όσο ποτέ άλλοτε κυρίαρχα…

ü  Όπως η πώληση του ΑΔΜΗΕ απέτυχε να ωφελήσει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές…

…Έτσι και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα αποκαλυφθεί στις περαιτέρω αυξήσεις τιμολογίων, αλλά και θα αποτυπωθεί στα λογιστικά βιβλία της μητρικής επιχείρησης, στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Όλα τούτα, δεν μπορεί παρά να συνοδεύονται από τεκτονικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού. Η κατάργηση του συνόλου ΣΣΕ που ισχύει για τους εργαζόμενους της πάλαι ποτέ κραταιής ενιαίας ΔΕΗ βαφτίζεται από τη Κυβέρνηση και την «συμμαχία των προθύμων» στα ΜΜΕ και την Αντιπολίτευση ως «τέλος της μονιμότητας» και δη για τους νεοπροσλαμβανόμενους!
Δεν γνωρίζουν ότι δεν ισχύει καθεστώς μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ, ότι ισχύει εργασιακή σχέση ιδιωτικού δικαίου, ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ ή της ΔΕΗΑΝ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Προς τι η παραπληροφόρηση; Πού αποσκοπεί ο καταιγισμός «ανακριβειών» που εκπέμπεται από το ΥΠΕΝ; Τόσο πολύ φοβούνται την αλήθεια;
Γιατί, όλοι οι Πρόεδροι και ΔΝΣ των εταιρειών στελεχώνονται αποκλειστικά από την αγορά; Γιατί, θέσεις ΓΔ αλλά και BOKαρχών επιδιώκεται να παραδοθούν σε πρόσωπα εκτός του στελεχιακού δυναμικού του Ομίλου;
Θα  επιτρέπεται - όπως στις τράπεζες - η πώληση των χρεών σε ξένα funds, σε εξευτελιστικά τιμήματα θα μπορούν να εκπλειστηριάζουν οτιδήποτε περιουσιακό στοιχείο των οφειλετών. Κοινωνικοί διαχωρισμοί δεν τίθενται, ούτε "προστασίες". Με την τιμή του ρεύματος  που θα πληρώνουμε από τούδε και στο εξής, τις αυξήσεις που θα γίνουν, μπορεί κάλλιστα να βρεθούν σε αυτή τη θέση και συνάδελφοι.
Ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι μόνο στην αρχή! Οι εξελίξεις που έρχονται ωθούν στην κατάλυση κάθε συλλογικότητας, κάθε έννοιας κοινού ή κοινότητας, μηδέ κι αυτής ακόμα, της πυρηνικής οικογένειας εξαιρουμένης. Θέλουν τον καθένα από εμάς μόνο του, ολοκληρωτικά ανήμπορο να αντιδράσει….

Το ερώτημα είναι και παραμένει: θα μένουμε απαθείς παρατηρητές των τεκταινόμενων ή θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας έναντι της ιστορίας μας και των παιδιών μας!

 
                               ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ, ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ