Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας

 

                                                                       Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ 15/2/2023

Η πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών πηγαίνει χέρι-χέρι με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας από κάθε είδους νομικούς περιορισμούς της εργοδοσίας και νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το μνημονιακό (από)ρυθμιστικό πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας, ακολούθησε κι επισφράγισε τις αντεργατικές κι αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις των προμνημονιακών Κυβερνήσεων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την ΕΕ. Οι συνέπειες στα εργασιακά μας φαίνονται στο πλήθος των εργασιακών σχέσεων που συνυπάρχουν μέσα σε καθεμία από τις επιχειρήσεις όπου εργαζόμαστε,  είτε προέρχονται, είτε ανήκουν στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε.: εργολαβοποίηση, «μπλοκάκια», αλλά και διαφοροποίηση των κανονισμών, που διέπουν το τακτικό προσωπικό. Στις νέες (ατομικές) Συμβάσεις εργασίας, μετά τον Νόμο Χατζηδάκη, οι νεοπροσλαμβανόμενοι μένουν χωρίς τα δικαιώματα και τις πρόνοιες που απορρέουν, όχι μόνο από τις ΣΣΕ του παρελθόντος, αλλά κι από αυτόν ακόμα τον χουντικό ΚΚΠ, η δε εξέλιξη των αποδοχών τους επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της εργοδοσίας.

Πλήθος στελεχών που προέρχονται από την αγορά, καλύπτουν θέσεις ευθύνης (τελευταία και στάθμης Τομεάρχη!) παραγκωνίζοντας έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό των κατηγοριών που καλύπτει ο Σύλλογός μας. Συχνά, ορισμένοι εξ αυτών, μαζί και με άλλους προθυμοποιούνται να γίνουν οι καταλύτες για την ολοένα και ταχύτερη εξαφάνιση των ελάχιστων κεκτημένων που απομένουν στο προσωπικό.

Μόνο η ενιαία δράση, η υπεράσπιση και προαγωγή του υγιούς συνδικαλισμού, της ενότητας από τα κάτω, μπορεί να κάνει τη διαφορά! Διεκδικούμε:

·       Αυξήσεις μισθών ικανές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους νεότερους και τα μεγάλα κλιμάκια. Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των αποδοχών μας είναι στοιχειώδης ελάχιστη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού…

·       Απαλλαγή των αποδοχών των μισθωτών του ΑΔΜΗΕ από τον μνημονιακό «κόφτη».

·       Κατάργηση του θεσμικού οπλοστασίου ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

·       Οι ανάγκες σε προσωπικό να καλύπτονται με προσλήψεις τακτικού προσωπικού κι όχι με «μπλοκάκια» ή μέσω δουλεμπορικών γραφείων «ενοικίασης ανθρώπινων πόρων», με αξιοποίηση και αξιολόγηση της προϋπηρεσίας όσων ήδη δουλεύουν στον Όμιλο και τον ΑΔΜΗΕ.

·       Όχι στην απαξίωση των κατηγοριών μας. Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού σε θέσεις ευθύνης

Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας δεν οφείλεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ούτε ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η παλαιά ενιαία ΔΕΗ, ως κρατικό μονοπώλιο με 30.000 υπαλλήλους, σταθερές εργασιακές σχέσεις, μισθολογική ωρίμανση και ζηλευτό ασφαλιστικό… είχε από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην ΕΕ.

Οι αυξήσεις των ενεργειακών τιμολογίων οφείλεται στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας, στην αντικατάσταση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού από την κερδοσκοπία των χρηματαγορών, των χρηματιστηρίων και των ιδιωτικών ομίλων.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια ήταν το alter ego της «πράσινης ανάπτυξης». Κι ας μην είναι «πράσινη» καθώς ρημάζει τη φύση, ούτε «ανάπτυξη» αφού αδυνατεί να παράξει συνεχή και αξιόπιστη ενέργεια. Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, γι αυτό και οι ιδιωτικές επενδύσεις στη «στοχαστικότητα» των ΑΠΕ επέβαλλαν την παράδοση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στους κερδοσκόπους και της ΔΕΗ ΑΕ στους «ανταγωνιστές» της.

Η δαιμονοποίηση του εγχώριου φθηνού λιγνίτη οδήγησε σε πλήρη εξάρτηση της χώρας από ακριβό εισαγόμενο Φ.Α. και LNG, αλλά και από εισαγωγές ρεύματος. Αυτή ήταν η αναπόδραστη συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση των αγορών ενέργειας, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και την πληρώνουμε τόσο ακριβά σήμερα και πιθανότατα να την πληρώσουμε ακόμα ακριβότερα αύριο. Κι όχι μόνο εργαζόμενοι και καταναλωτές, αλλά κι αυτή ακόμα η ενεργειακή επάρκεια, η εθνική ασφάλεια και άμυνα.

Οι αλλαγές που προέκυψαν από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες στο Σύλλογό μας ως τα τώρα ήταν τεκτονικές. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Ο ΑΔΜΗΕ εκτός ομίλου, το «Δ»(ημόσιο) έφυγε από τη ΔΕΗ ΑΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ μαζί με το 51% των μετοχών της μητρικής, οι «επενδυτές» είναι «μέσα» κι «επάνω».

Άμεσοι στόχοι για την ενέργεια:

·       Κατάργηση των εγχώριων χρηματιστηρίων ενέργειας και δραστικός περιορισμός της κερδοσκοπίας στο εθνικό και κοινωνικό αγαθό της ενέργειας.

·       Το ρεύμα και η θέρμανση, ως κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης, πρέπει να είναι αποκλειστικά Δημόσια και να εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον, την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την προστασία του περιβάλλοντος.

·       Φρένο στην βίαιη απολιγνιτοποίηση. Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός με διαφοροποίηση πηγών ενέργειας και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ. Εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, με όλες τις διαθέσιμες περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, μέχρι να καταστεί δυνατή στο μέλλον η πλήρης μετάβαση σε περιβαλλοντικά ουδέτερη παραγωγή.

·       Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εθνικοποίηση ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ.

Συνδικάτο, σύλλογος σημαίνει πριν από όλα ενότητα στόχων και επιδιώξεων που πηγάζει από την κοινότητα των συμφερόντων των εργαζομένων.

Κυβερνήσεις κι εργοδοσία βρίσκουν και κάνουν… Μας βρίσκουν απογοητευμένους, διχασμένους, κι επομένως αδύναμους. Τα συνδικάτα είναι δυνατά μόνο όταν:

ü  α) εκφράζουν τη μέγιστη ενότητα των εργαζομένων,

ü  β) υπερασπίζουν αταλάντευτα και με αποφασιστικότητα τα συλλογικά τους συμφέροντα,

ü  γ) διεκδικούν τα οφειλόμενα, τα δέοντα χωρίς εκπτώσεις

ü  δ) οι αναπόφευκτοι συμβιβασμοί που πετυχαίνουν, ή στους οποίους υποχρεώνονται, καθίστανται εφαλτήρες για την επόμενη μέρα, την επόμενη αγωνιστική διεκδίκηση.

Στο σύλλογό μας, εδώ και χρόνια έχουμε πετύχει μια -όχι πάντα εύκολη- ομοφωνία  στις κοινές  στοχεύσεις στην προβολή και υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας και ιδιαίτερα των συναδέλφων που αφορούν στις κατηγορίες μας. Για όλες τις εξελίξεις είχε έγκαιρα ενημερώσει, ο ΣΕΠ δεν έλλειψε από πουθενά, από καμία αγωνιστική κινητοποίηση.

Γι αυτό και η κοινή κάθοδος σε «ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ