Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά διατηρεί μια επίμονη κι ανησυχητική επικαιρότητα:

Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Σύνθημά τους: «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Την μακρινή εκείνη Πρωτομαγιά, 600.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ συμμετείχαν στις απεργίες. Πάνω από 80.000 στο Σικάγο, το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο. Εκείνο το Σάββατο, μια εργάσιμη μέρα του του 1886, όπου οι εργάτες διαδήλωναν ειρηνικά, με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, βάφτηκε στο αίμα!

Σήμερα το οκτάωρο είναι και πάλι παρελθόν για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου της εργασίας, όχι μόνο στην πατρίδα μας, ούτε μόνο στον τρίτο κόσμο, αλλά και στις πλέον πλούσιες κι αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη!

Όπου τα κέρδη στέκουν ψηλότερα από τον άνθρωπο και η θεσμοθετημένη απληστία των χρηματαγορών βαφτίζεται «ανταγωνιστικότητα», οι αυθαιρεσίες των επενδυτών παρουσιάζονται σαν «σιδερένιοι νόμοι της αγοράς»! Η παρανομία, η καταστρατήγηση του Εργατικού Δικαίου αντιμετωπίζονται ως «βέλτιστες πρακτικές για το ξεπέρασμα αντιπαραγωγικών, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων», ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αποδυναμώνονται και καθίστανται ολότελα αναποτελεσματικοί… οι εργατικοί νόμοι και νομοσχέδια

Ακόμα χειρότερα, προς δόξα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, οι εκάστοτε (αντ)εργατικοί νόμοι είτε στο όνομα του εκσυγχρονισμού και του ξεπεράσματος αντιπαραγωγικών αγκυλώσεων, είτε στο όνομα της «εναρμόνισης» με τις χειρότερες των Ευρωπαϊκών Ρυθμίσεων, αποδομούν το Εργατικό Δίκαιο καθιστώντας νόμιμη την παρανομία:

Ήταν παράνομη η απλήρωτη υπερωρία και δούλευες 12ωρα στη ζούλα για να μην απολυθείς; Όχι πλέον! Τώρα, θα δουλεύεις το δεκάωρο νόμιμα! ...Και βλέπουμε τι άλλο θα κάνεις για να μην απολυθείς, για να μη μπεις σε «μαύρες λίστες».

Σήμερα, μόλις 740.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 2.419.000 στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτονται από κάποιας μορφής συλλογική σύμβαση. Με αυτά τα δεδομένα το 70% των μισθωτών εκβιάζεται να αποδεχθεί ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Όσο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις: Το 2023, υπογράφηκαν 209 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες καλύπτουν περισσότερους από 137.000 μισθωτούς. Μόλις οι 59 προβλέπουν αυξήσεις μισθών, ενώ οι υπόλοιπες δεν περιλαμβάνουν καν μισθολογικές ρυθμίσεις!

Ο Αγώνας εκείνος των εργατών στο Σικάγο ήταν ένας σταθμός σε μια μακρά και αιματηρή πορεία αγώνων… Έφεραν αποτέλεσμα:

  •  το οκτάωρο επιβλήθηκε σαν μια αναγκαιότητα του καιρού, σαν αναπόφευκτη συνέπεια του σύγχρονου πολιτισμού!
  • όσο καιρό οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους έστεκαν αταλάντευτα, μαχητικά… οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι έμεναν υπερασπιστές αυτών των κατακτήσεων και η ζωή του κόσμου της εργασίας βελτιώνονταν! 
Η Γενική Απεργία της Πρωτομαγιάς καλύπτει τους εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο  Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Τα συνδικάτα, διεκδικούν ουσιαστική αύξηση του εισοδήματος και αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, πριν από όλα των κλαδικών συμβάσεων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση